Wykład i warsztaty prowadzone zostały przez Panie dietetyczki Panią Joannę Drygiel oraz Annę Hołyńską i dotyczyły umiejętności analizy etykiet żywieniowych.
Spotkanie finansowane było ze środków Narodowego Programu Zdrowia na lata 2016-2020.
Cel programu:
Podstawowym celem realizacji projektu pn. “Etykiety zdrowia” było upowszechnienie wiedzy w grupie osób powyżej 60 r.ż. z zakresu analizy informacji zamieszczanych na opakowaniach produktów żywnościowych, a w szczególności oceny ich składu, wartości odżywczych, substancji dodatkowych i aromatów. Jak również edukacja zdrowotna uczestników szkolenia dotycząca zdrowotnego starzenia się, obejmująca zapobieganie nadwadze i otyłości.
Każdy ze słuchaczy biorących udział w wykładzie otrzymał broszurę Narodowego Programu Zdrowia ETYKIETY ZDROWIA – Vademecum uczestnika szkolenia. Szkolenie z zakresu czytania etykiet produktów żywnościowych dla osób 60+.
Na wykładzie szczegółowo omawianych było bardzo dużo produktów żywnościowych, zwłaszcza tych o które pytali zainteresowani tematyką słuchacze naszego Praskiego UTW.
Opracowanie: Krystyna Burchardt
Członek Samorządu Słuchaczy Praskiego UTW