EnglishPolishRussianUkrainian

dr Artur Czech

Posiada stopień doktora nauk ekonomicznych w dyscyplinie ekonomia, specjalność konsumpcja, uzyskany w Kolegium Zarządzania i Finansów SGH w Warszawie, gdzie również ukończył podyplomowe studium doskonalenia pedagogicznego.
Dzienne studnia magisterskie na kierunku Zarządzanie ukończył w Instytucie Zarządzania i Marketingu Politechniki Białostockiej.
Pracę naukowo-dydaktyczną rozpoczął na stanowisku adiunkta na Wydziale Zarządzania Politechniki Białostockiej. Posiada bogate doświadczenie dydaktyczne w zakresie prowadzenia wykładów i ćwiczeń z przedmiotów: podstawy statystyki, statystyka, statystyka opisowa, statystyka matematyczna, statystyka i demografia oraz ekonometria. Prowadził również warsztaty dla uczniów szkół średnich z wykorzystaniem komputerowego programu STATISTICA PL. Pełnił również funkcję promotora i recenzenta prac dyplomowych.
Jego zainteresowania naukowo-badawcze koncentrują się wokół zastosowania metod ilościowych w badaniach konsumpcji, teorii konsumpcji, poziomu i jakości życia, statystyki społecznej, wielowymiarowej analizy zjawisk, statystyki, ekonometrii, zastosowania metod wielowymiarowej analizy zjawisk oraz metod ekonometrycznych do oceny i prognozowania rozwoju transportu na terenie Polski i Unii Europejskiej.
Posiada również doświadczenie w pracy w zespołach badawczych, czego wynikiem jest współautorstwo publikacji naukowych, w tym jednej z listy filadelfijskiej. Ponadto, trzykrotnie pełnił rolę sekretarza i raz członka wydziałowych komisji rekrutacyjnych. Obecnie pełni funkcję sekretarza redakcji czasopisma Zarządzanie. Teoria i Praktyka, wydawanego przez Wyższą Szkołę Menedżerską w Warszawie, oraz jest jednym z redaktorów statystycznych czasopisma naukowego Progress in Health Sciences, wydawanego przez Uniwersytet Medyczny w Białymstoku.

Wybrane publikacje

  • Czech A., Dąbrowska A., Jurowczyk P., Świadomość konsumenta na rynku żywności – wybrane aspekty [w:] Dąbrowska A., Szuszkiewicz A., (red. nauk.) Bezpieczeństwo konsumenta na rynku żywności. Konsument jako uczestnik rynku i jego zachowania. Wyd. SGH, Warszawa 2024, s. 27-42.
  • Czech A., Dąbrowska A., Rytko A., Wyrzykowska B., Pro-Ecological Consumer Behavior versus Energy Reduction and Sustainable Consumption: A Case from Poland. Sustainability 17(17), 7556, 2024.
  • Ciekanowski Z., Czech A., Pauliuchek Y., Żurawski S., Chief information security officer: a vital component of organization information security management. European Research Studies Journal 27(2), 2024, s. 35-46.
  • Abramczyk N., Charchalis  A., Czech A., Żuk D., Using statistical analysis to assess the impact of the rubber recyclate on the strength properties of the epoxy-glass composite. Journal of Achievements in Materials and Manufacturing Engineering 121(1), 2023, s. 77-92.
  • Ciekanowski Z., Czech A., Nowicka J., Zdunek M., Żurawski S., Crisis management and crisis situation in the organization. European Research Studies Journal 26(4), 2023, s. 339-353.
  • Czech A., Gralak K., Kacprzak M., Król A., Marks-Bielska R., Wielewska I., Zuzek D. K., Green human resource management. Ekonomia i Środowisko-Economics and Environment, 4(80), 2022, s. 276-302.
  • Czech A., Kontrimovičius R., Lewczuk J., Ustinovichius L., Multi-Criteria Assessment of Transport Sustainability in Chosen European Union Countries: A Dynamic Approach. Sustainability, 14(8770), 2022, s. 1-22.
  • Czech A., TAXONOMIC ANALYSIS OF THE SUSTAINABLE TRANSPORT DEVELOPMENT IN CHOSEN EUROPEAN UNION COUNTRIES – A SPATIAL APPROACH [in:] Международна научна конференция по случай 30 години отсъздаването на Бургаския свободен университет, СЪВРЕМЕННИ УПРАВЛЕНСКИ ПРАКТИКИ XI, ИНТЕЛИГЕНТНАТА СПЕЦИАЛИЗАЦИЯ В ДЕСЕТИЛЕТИЕТО НА СВЪРЗАНОСТТА И АВТОМАТИЗАЦИЯТА,  4-5 ЮНИ 2021, БУРГАС, Бургаски свободен университет, 8000 Бургас, ул.” Сан Стефано”№ 62., 2021, s. 121-130.
  • Czech A., Gralak K., Kacprzak M., Król A., Quantitative Analysis of Sustainable Transport Development as a Support Tool for Transport System Management: Spatial Approach. Energies, 14(6149), 2021, s. 1-19.
  • Czech A., Janiuk I., Ocena sytuacji ekonomiczno-finansowej wybranych przedsiębiorstw mięsnych w Polsce – ujęcie wielowymiarowe [w:] Dworzecki Z., Gospodarka i Społeczeństwo. Wyzwania i perspektywy, 2021, s. 217-232.
  • Czech A., Słaby T., Factors affecting the quality of life of urban households in Poland, excluding households located in the capitals of voivodships [in:] Rozkrut D., Okrasa W., Community cohesion, well-being, and local development. Statistics Poland – GUS, 2021, s. 104-118.
  • Czech A., Janiuk I., Analiza taksonomiczna jako narzędzie wspomagające ocenę rozwoju przedsiębiorstwa-wybrany przykład z branży maszyn rolnych. Zarządzanie. Teoria i Praktyka nr 31 (1), 2020, s. 13-30.
  • Czech A., Słaby T., Jednoosobowe gospodarstwa domowe w Polsce a masowy rynek konsumpcyjny, Zarządzanie. Teoria i praktyka nr 1 (27), 2019, s. 43-50.

Dyżury

Kontakt

Formularz rejestracyjny

KLAUZULA INFORMACYJNA

Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Menedżerska Akademia Nauk Stosowanych (MANS) w Warszawie (03-775), ul. Kawęczyńska 36. Pani/Pana dane osobowe w postaci adresu e-mail będą wykorzystywane na potrzeby realizacji quizu pn. „Dopasuj studia do siebie” oraz celów reklamowych i marketingowych, na podstawie udzielonej przez Panią/Pana zgody, zgodnie z art. 6 ust. 1 lit. a) RODO.
 
Podanie danych osobowych jest dobrowolne, ale niezbędne do realizacji powyższego celu.
 
Dane mogą być przekazywane upoważnionym pracownikom odpowiednich jednostek organizacyjnych MANS.
 
Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do swoich danych, możliwość uzyskania ich kopii, poprawienia, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, wniesienia sprzeciwu oraz przenoszenia danych. Zgodę można wycofać w dowolnym momencie, składając pisemne oświadczenie do Administratora.
 
Przysługuje Pani/Panu prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego, jeśli uzna Pani/Pan, że przetwarzanie danych narusza przepisy RODO.
 
Dane będą przechowywane przez okres niezbędny do realizacji celu oraz przez czas przedawnienia ewentualnych roszczeń. Dane nie będą przetwarzane w sposób zautomatyzowany ani profilowane​.